Το Μουσικό Σχολείο Βόλου παρουσιάζει τη διεθνούς φήμης σολίστ του πιάνου Βίνια Τσόπελα σ’ένα μοναδικό και σπάνιο ρεσιτάλ με έργα Hadjidakis, Schubert/Liszt, Liszt, Chopin και De Falla.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στις 2 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 20:00 στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας.
Το ρεσιτάλ της κ. Τσόπελα αποτελεί την πρώτη της σολιστική εμφάνιση στην πόλη του Βόλου κατόπιν προσκλήσεως του Μουσικού Σχολείου. Η συγκεκριμένη συναυλία εντάσσεται στις προγραμματισμένες εμφανίσεις της κ. Τσόπελα πριν την περιοδεία της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α.) και αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την κοινότητα του Μουσικού Σχολείου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Βίνια Τσόπελα
Η Βίνια Τσόπελα αναγνωρίζεται διεθνώς ως μία από τις εξοχότερες καλλιτέχνιδες της γενιάς της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε με δίπλωμα και Α΄ Βραβείο παμψηφεί. Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι με την Yvonne Lefèbure με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης και τη Nadia Boulanger στη Διεθνή Θερινή Μουσική Ακαδημία στο Estoril της Πορτογαλίας. Αργότερα σπούδασε στην Juilliard School στη Νέα Υόρκη με τους Ilona Kabos, Adele Marcus, Guido Agosti και αποφοίτησε στην τάξη της διάσημης Ρωσίδας καθηγήτριας Nadia Reisenberg. Ακόμα, συνδέθηκε για πολλά χρόνια με βαθύτατο καλλιτεχνικό και φιλικό δεσμό με την Gina Bachauer και μελέτησε μαζί της στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη.
Μεγάλες εφημερίδες και γνωστοί μουσικοκριτικοί δημοσίευσαν ενθουσιώδεις κριτικές για τη Βίνια Τσόπελα. To San Francisco Chronicle έγραψε: «Εδώ έχουμε μια πραγματική καλλιτέχνιδα, όχι μία ακόμη πιανίστα με καλή τεχνική. Εκτός από ένα γεμάτο δύναμη, συμφωνικό τρόπο ερμηνείας, η Τσόπελα διαθέτει πνευματικότητα και ένα βαθύτατο αίσθημα της μελωδικής γραμμής και των αναλογιών της μουσικής…. Ποτέ δε θυμάμαι να απόλαυσα τόσο στη ζωή μου τη σονάτα έργο 57 του Μπετόβεν».
Και σε άλλη κριτική: «Η ευρύτερη γκάμα του ήχου της θυμίζει τον Arthur Rubinstein. Απαράμιλλο παίξιμο γεμάτο μπραβούρα, με μια διαρκή αντίληψη της αρχιτεκτονικής δομής».
Η Los Angeles Times ακόμη έγραψε: «Τα μνημειώδη περιγράμματα που πέτυχε η Τσόπελα ήταν αντιπροσωπευτικά του στυλ ερμηνείας της. Η ένταση της μοιάζει ακούραστη, η δύναμη της αξιοθαύμαστη. Ανήκει στην ίδια κατηγορία με άλλους ακούραστους δυναμικούς πιανίστες όπως ο Lazar Berman».
Η Βίνια Τσόπελα ως «ποιητική πρέσβειρα της Ελλάδος», όπως την απεκάλεσε γερμανική εφημερίδα, παρουσιάζει πάντα ελληνικά έργα σε πρώτες εκτελέσεις στο εξωτερικό, ιδιαίτερα το πιανιστικό έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Η Washington Post αφιέρωσε εκτεταμένη μουσικοκριτική στην Ελληνίδα καλλιτέχνιδα με τίτλο «Μια συναυλία πλούσια σε αισθητική απόλαυση και ερμηνεία». Αναφέρθηκε επίσης με εξαιρετικά σχόλια στην πρώτη εκτέλεση στις Η.Π.Α. από τη Βίνια Τσόπελα του έργου του Μάνου Χατζιδάκι, «Έξι λαϊκές ζωγραφιές», όπου «εντυπωσίασε με την αίσθηση αυτοσχεδιασμού και με τα ευδιάκριτα, μελωδικά και ρυθμικά περιγράμματα που αναδύθηκαν μέσα από τη μουσική του Χατζιδάκι».
Η διεθνής καριέρα της Βίνιας Τσόπελα άρχισε το 1979 όταν κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό για διακεκριμένους νέους πιανίστες, που διοργάνωσε η Dallas Symphony Orchestra στη μνήμη της Τζίνας Μπαχάουερ.
Η Βίνια Τσόπελα έχει κάνει εκτεταμένες περιοδείες στις ΗΠΑ, εμφανιζόμενη ως σολίστ με μεγάλες ορχήστρες, όπως: Philadelphia, Dallas, St. Louis, Sacramento, Phoenix, Santa Barbara και έχει δώσει ρεσιτάλ σε μερικές από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές αίθουσες της Αμερικής, όπως το Alice Tully Hall, Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, το Ambassador Auditorium στο Los Angeles, το De Young Museum και Masonic Auditorium στο San Francisco και την National Gallery στην Washington DC. Έχει επίσης εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Αγγλία, Γερμανία, Βιέννη, Δανία, Βέλγιο και Ισραήλ. Στην Ελλάδα έχει παίξει επανειλημμένα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βέροιας και σε πολλές άλλες πόλεις.
Διεθνείς Οργανισμοί όπως: το Ίδρυμα Fulbright, και το Ίδρυμα Rockefeller Fund for Music τη βράβευσαν με χορηγίες και η Βουλή της Πολιτείας της Καλιφόρνιας της απένειμε ειδική διάκριση (Resolution) για την εξαιρετική καλλιτεχνική συμβολή της στα πολιτιστικά.
Η λαμπρή καλλιτεχνική σταδιοδρομία της Βίνιας Τσόπελα και η μακρά εκπαιδευτική προσφορά της σε μεγάλα μουσικά ιδρύματα των Η.Π.Α., αλλά και της Ελλάδας, είχαν ως αποτέλεσμα την ομόφωνη εκλογή της ως Καθηγήτριας (και στη συνέχεια ως πρώτης προέδρου) το 2001 στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.
Έχει διδάξει σε διεθνή σεμινάρια Master Classes σε Πανεπιστήμια όπως The University of Texas, Southern Methodist University, Duke University, Sacramento State University, Arizona State University, Randolph Macon College for Women in Virginia, William and Mary College, the Tel-Hai International Piano Master Classes Festival in Israel, the Real Conservatorio de Madrid in Spain, στο Institut Ludwig van Beethoven – Universität für Musik und darstellende Kunst στη Βιέννη, και στο φημισμένο Universität Mozarteum Salzburg.
Η Βίνια Τσόπελα έχει προσκληθεί ως μέλος κριτικής επιτροπής στους διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου Gina Bachauer International Piano Competition Salt Lake City, Utah; Jaén International Piano Competition στην Ισπανία, Concurso International de Piano Compositores de Espaňa, στην Ισπανία και σε πολλούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα. Επίσης συνόδευσε τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο στις επίσημες επισκέψεις του στις Βαλτικές Χώρες, Λετονία και Εσθονία, στη Σλοβακία και στη Βασιλική Ακαδημία του Βελγίου στις Βρυξέλες. Ερμήνευσε ρεσιτάλ πιάνου ενώπιον των Βασιλέων του Βελγίου, Προέδρων Κρατών και των επισήμων αρχών, τα οποία απετέλεσαν την πολιτιστική προσφορά της ελληνικής πλευράς προς τις φιλοξενούσες χώρες.