Στην 42η συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος (ΕΚΝΕ) συμμετείχαν οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Βόλου Θωμαή Σούρλα και Πηνελόπη Χατζηκουμπή.
Τα τελευταία 20 χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος προσφέρει σε νέους απ’ όλη την Ευρώπη την ευκαιρία να αποκτήσουν μια ιδιαίτερη εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από δράσεις που συμβάλλουν στην ουσιαστικότερη κατανόηση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσα από τη γνωριμία με πολιτισμούς και διαφορετικά περιβάλλοντα, ενώ έρχονται σε επαφή με κρίσιμα τρέχοντα θέματα της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής επικαιρότητας.
Οι μαθήτριες δραστηριοποιήθηκαν σε ομάδες με συνομηλίκους τους και ανέπτυξαν θέματα που σχετίζονται με την κοινή Ευρωπαϊκή ταυτότητα των Βαλκανικών κρατών, την προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων με σκοπό την αποδοχή της διαφορετικότητας, εργασιακά και κοινωνικά θέματα, τα δικαιώματα των γυναικών (οι οποίες έχουν απειληθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα της πανδημίας από την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας) και διάφορα άλλα όπως το περιβάλλον και η προστασία του, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η εξερεύνηση του διαστήματος κτλ.
Υπεύθυνη καθηγήτρια επικοινωνίας με τη διοργανωτική επιτροπή της συνδιάσκεψης και συνοδός των μαθητριών στη Θεσσαλονίκη ήταν η κα Παπαγεωργίου Ελίνα, καθηγήτρια Αγγλικών του σχολείου.
Η μαθήτρια Θωμαή Σούρλα και η ομάδα της ανέλαβαν ένα θέμα σχετικό με την κατάσταση και τη βιωσιμότητα των σύγχρονων πόλεων και το πώς αυτές μπορούν να γίνουν λειτουργικές και πιο φιλικές για τους κατοίκους τους. Την τελευταία ημέρα της συνδιάσκεψης τα μέλη της ομάδας ήρθαν σε επαφή με τα θέματα των υπολοίπων επιτροπών, αντάλλαξαν απόψεις και ευαισθητοποιήθηκαν σε ζητήματα της επικαιρότητας.
Η Πηνελόπη Χατζηκουμπή, ενθουσιασμένη από το γεγονός ότι ήρθε σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους και τρόπους σκέψης, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Μάθαμε να σεβόμαστε την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση να αποδεχόμαστε και να αγαπάμε ειλικρινά ο ένας τον άλλον”. Συγκεκριμένα η ενασχόληση της με το θέμα “ισότητα των δύο φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών”, την παρακίνησε να συζητήσει ουσιαστικά και να αναπτύξει τα οράματά της για ένα καλύτερο αύριο απαλλαγμένο από κάθε μορφή βίας.